Waarom zou je bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huis indienen?

De WOZ-waarde van je huis (of bedrijfspand) krijg je elk jaar opnieuw te horen van je gemeente. Zodra de beschikking op de bus valt zijn er altijd weer een hoop mensen teleurgesteld, want van de woz waarde zijn namelijk veel zaken afhankelijk. Alle volgende belastingen die je betaalt zijn namelijk gebaseerd op uw WOZ-waarde:

  • Onroerende zaakbelasting (OZB)
  • Waterschapsbelasting
  • Vermogensbelasting
  • Roerenderuimtebelasting
  • Inkomstenbelasting

Zoals je ziet kan het je al gauw veel aan te betalen belasting schelen als je woz waarde te hoog wordt ingeschat. In dat geval is het beter om zo snel mogelijk bezwaar tegen de woz waarde in te dienen, zodat hij heroverwogen wordt en het bedrag misschien lager uitvalt dan voorheen. Let op: Het bezwaar tegen de woz waarde dien je binnen zes weken na ontvangst van de beschikking te doen! Als je dit na deze periode doet wordt hij niet meer in behandeling genomen, alleen als je binnen die zes weken al hebt aangegeven (met een goede reden) dat het je niet lukt om binnen die periode je bezwaar in te dienen. In dat geval verlies je het recht tot bezwaar nog niet. Je dient dan namelijk een zogenoemd ‘pro forma’ bezwaar woz waarde in, waarin je als het ware aangeeft dat je binnen een bepaalde tijd nog een aanvulling geeft. De gemeente is dan op de hoogte en geeft je iets meer tijd. 

Hoe dien je je bezwaar tegen de woz waarde in?

Een bezwaar tegen de WOZ-waarde indienen is niet zo moeilijk. Wat iets lastiger is, is inschatten wat volgens jou dan wèl een reële waarde zou zijn. Als je het namelijk niet eens bent met de waarde die de gemeente aan je woning heeft toegekend, dan gaan ze er van uit dat je zelf een idee hebt van het bedrag dat het zou moeten zijn. Als je echt geen idee hebt, probeer dan terug te vallen op eerder vastgestelde taxatieverslagen of de aankoopwaarde. Mocht je er dan nog niet uitkomen, informeer dan eens bij Bezwaarmaker naar de mogelijkheden. Bezwaarmaker.nl is een handige website voor mensen die bezwaar willen maken tegen WOZ of OZB-beschikkingen. Het team van Bezwaarmaker.nl bestaat uit een aantal ervaren taxateurs en juristen, die jarenlange ervaring hebben met het indienen van bezwaren tegen deze gemeentelijke beschikkingen. Ze zijn gespecialiseerd in bezwaar- en beroepsprocedures op het gebied van de Wet WOZ (Wet Waardering van Onroerende zaken.) Als je bij Bezwaarmaker.nl je aanvraag indient kun je er dus van op aan dat het gehele bezwaar volgens de regels en met verstand van zaken gebeurt. 

Wat is de werkwijze van Bezwaarmaker.nl?

Als je hebt besloten een bezwaar tegen de woz waarde van je woning in te willen dienen, dan meld je je allereerst via de website van Bezwaarmaker.nl aan door het formulier in te vullen. Daarna ontvang je via de post wat andere formulieren die je moet invullen en ondertekenen, om Bezwaarmaker.nl toestemming te geven om jouw bezwaar tegen de woz waarde in te dienen. Bij deze formulieren voeg je tevens een kopie van de beschikking bij. Een werknemer van Bezwaarmakers.nl vraagt vervolgens namens u het taxatieverslag van de gemeente op, waarmee de haalbaarheid van uw bezwaar wordt getoetst. Bij voldoende haalbaarheid wordt uw dossier in behandeling genomen, en gaat Bezwaarmaker.nl dus uw bezwaar tegen de WOZ-waarde van uw woning indienen bij de gemeente. Hier hoeft u niets meer voor te doen. De gemeente heeft nog het hele jaar om hier uitspraak over te doen. Zodra de gegevens bij Bezwaarmaker.nl binnen zijn hoort u direct de uitspraak en of uw bezwaar tegen de woz waarde is geaccepteerd. 

Reageren is niet mogelijk