Stevia: de natuurlijke suikervervanger

Suiker vormt een groot probleem in ons hedendaagse dieet. Nog nooit aten mensen zo ontzettend veel suiker op een dagelijkse basis. Het is niet zomaar een gewoonte geworden, maar een heuse verslaving. Dat is geen metafoor, maar dit bedoel ik in letterlijke zin: wie regelmatig suiker eet (iedereen, dus) en die inname plotseling drastisch verlaagt (ja, het kan!) wordt prikkelbaar, geïrriteerd, voelt zich futloos en wordt soms zelfs ziek. Dat heeft niet te maken met het feit dat je dus eigenlijk een belangrijke voedingsstof te kort komt wanneer je flink minder suiker eet, maar met het feit dat je lichaam en vooral je brein moeten wennen aan het gebrek eraan in je systeem, net zoals een roker zijn sigaretten mist of een junkie zijn shots. Het is wetenschappelijk aangetoond dat suiker een vergelijkbaar effect op het brein heeft als de inname van harddrugs. Eigenlijk functioneert de gehele Westerse beschaving dus op een suiker high. Het moge duidelijk zijn dat dit verre van gezond en wenselijk is. We zouden met z’n allen de overstap moeten maken van suiker naar iets anders. We zijn veel te gewend geraakt aan de smaak van zoet in allerlei producten waar die helemaal niet in hoeft of hoort. Moeten we suiker dan maar helemaal afschaffen? Nee, dat is natuurlijk ook niet de oplossing. Suiker is nog steeds een fundamenteel onderdeel van ons voedingspatroon dat we heel hard nodig hebben, met name voor ons brein: het is niet voor niks dat juist dit orgaan er zo aan verslingerd is. De hoeveelheid suiker we nodig hebben is echter al meer dan voldoende aanwezig in fruit (in de vorm van onder ander fructose) en in bijvoorbeeld honing. Hoe kunnen we zorgen dat suiker zo veel mogelijk verdwijnt uit producten als brood, salades (!), sauzen, soepen en andere zaken die toch vooral hartig dienen te zijn? Er is een heel eenvoudige oplossing die op geen enkele manier afdoet aan de zoete smaak waar we inmiddels allemaal aan gewend zijn: stevia, een natuurlijke, uit de bladeren van een Zuid-Amerikaanse plant afkomstige zoetstof.

Toepassingen van stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof die al ruim 1500 jaar door de oorspronkelijke bewoners van onder andere Paraguay wordt gebruikt, zowel als zoetstof als geneeskrachtig kruid. De actieve chemische componenten van stevia zijn zogenaamde stevioside (tot 18 procent van de steviabladeren bestaat uit dit stofje) en Rebaudioside A (waaruit de bladeren voor tot 4 procent bestaan). In totaal is dus zeker één vijfde van het steviablad te gebruiken om zoetstof van te produceren. Bovendien voegt stevia geen calorieën toe aan het product waarin het wordt verwerkt. Het functioneert op een compleet andere wijze in het menselijk lichaam dan suiker, dat als koolhydraat een hoop energie levert, maar ook kan zorgen voor overtollige energie die vervolgens als vet wordt opgeslagen. Bovendien heeft stevia ook nauwelijks tot geen effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor het ideaal is voor suikerpatiënten. Zo kunnen zij toch lekker zoet eten en snoepen, zonder dat ze daarmee hun bloedsuikerspiegel in gevaar brengen. In principe kan stevia in alle producten en gerechten worden gebruikt waar je normaal gesproken suiker in zou doen voor de zoete smaak. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Frisdrank
 • Cake
 • Taart
 • Koekjes
 • Pudding
 • Snoep
 • Chocolade
 • Yoghurtdranken
 • Kwark
 • Vla
 • Jam
 • Kauwgom
 • Soep
 • Sauzen
 • Thee
 • Koffie
 • Chocolademelk

Probeer maar eens bij te houden hoeveel suiker je normaal gesproken binnenkrijgt. En probeer dan eens zo veel mogelijk daarvan niet te nemen of te vervangen door stevia. Koop je producten in de supermarkt, probeer dan te letten op of er stevia of toegevoegde suiker in zit. Stevia als ingrediënt kun je herkennen aan het E-nummer 960. Wanneer ergens stevia aan toe wordt gevoegd, mogen er volgens de Europese richtlijnen geen suikers meer aan worden toegevoegd.

Zelf aan de slag!

Het leukste is natuurlijk wanneer je een nieuw ingrediënt ontdekt om er zelf in de keuken mee aan de slag te gaan. Dan moet je natuurlijk wel weten

 • Waar je het ingrediënt kunt kopen
 • Hoe je het in gerechten moet gebruiken

Wanneer het gaat om stevia kun je daarvoor terecht op de website SteviaProducts.be. Hier vind je naast informatie over de stof, de chemische componenten en wat het precies voor product is allerlei steviaproducten en –recepten. Neem dus vooral een kijkje en laat je inspireren door alle mogelijkheden die deze zoetstof biedt! Op deze website kun je terecht voor een totaalervaring wat betreft browsen, informatie inwinnen, winkelen en je laten inspireren voor een gezondere en bewustere levensstijl. Met de steviaproducten van Steviala, verkrijgbaar op SteviaProducts.be, maak je in een handomdraai suikervrije pannenkoeken, chocolademousse, muffins, brownies, panna cotta, vanillevla, fudge, et cetera. Via de website kun je producten kopen op basis van stevia, zoals zoetjes, maar ook chocolade, jam, snoep en frisdrank. Bestel je de producten vandaag via de website van SteviaProducts.be, dan kun je ze de volgende dag al in huis verwachten! SteviaProducts.be biedt service van hoge kwaliteit, zinnenprikkelende inspiratie voor elke hobbykok, specialistische informatie over stevia als zoetstof en een scala aan producten die allemaal geheel suikervrij zijn. Dankzij stevia kun je langzaam je suikerinname beperken en je aanwennen om deze natuurlijke, plantaardige zoetstof op te nemen in je dieet in plaats van een overdaad aan suiker. Voor de smaak zal het weinig uitmaken, maar voor je gezondheid, je bloedsuiker, je cholesterol en – niet te vergeten – je tanden maakt het een wereld van verschil. Steviaproducten passen naadloos in een koolhydraat- en suikerarm dieet. Je vindt ze via SteviaProducts.be.

Reageren is niet mogelijk