Onafhankelijk energie vergelijken

Als consument wilt u altijd profiteren van de beste energieprijs. Alle energie die u in huis verbruikt is immers hetzelfde. Een duurdere energieprijs leidt niet tot hogere kwaliteit, maar wel tot een legere portemonnee. Daarom is het belangrijk eens per jaar uw energieprijzen te controleren. Betaalt u nog steeds wel de laagst mogelijke prijs? De beste manier om dit te doen is energie vergelijken via bijvoorbeeld een onafhankelijke online databank. Er zijn diverse soorten websites waar u uw verbruik kunt invoeren. Hierna berekent een speciale tool de beste aanbieder voor u. Energie vergelijken kan u daardoor enkele tientallen tot honderden euro’s per jaar opleveren. Dat geld kunt u gebruiken om voor uw vakantie te sparen of een nieuwe auto aan te schaffen. En uiteraard gaat de kwaliteit van de energievoorziening niet achteruit. De aangelegde elektriciteitsnetwerken zullen immers gewoon blijven werken. U betaalt simpelweg voor de hoeveelheid stroom. Als u ook gebruik maakt van gas geldt hiervoor hetzelfde. Zelf energie vergelijken heeft een aantal duidelijke voordelen: 

  • U hoeft niet in gesprek met een verkoper
  • U hoeft niet direct een nieuw contract af te sluiten
  • U kunt de tijd nemen een nieuwe aanbieder te vinden
  • Elke aanbieder op de markt wordt zonder vooroordeel bekeken
  • Een op maat gemaakt advies voor iedereen
  • Goedkoopste energie 

Daarnaast kunt u ook contact opnemen met uw huidige energieaanbieder en informeren of een lager tarief mogelijk is. U staat sterker als u vooraf kiest voor energie vergelijken. Dan kunt u uw energieaanbieder aantonen dat u wellicht teveel betaalt in vergelijking met concurrerende aanbieders. Talloze consumenten konden zo hun energierekening omlaag krijgen met één telefoontje, zonder te wisselen van aanbieder. Dat is de eenvoudigste manier uw rekeningen flink te verminderen. Energie vergelijken loont!

Energie vergelijken voor bedrijven

Ook bedrijven willen een beroep doen op de goedkoopst mogelijke prijzen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor consumenten. Ook ondernemers kunnen een onafhankelijk medium raadplegen om te zien of zij nog een aantrekkelijke prijs betalen. Hierbij kunt u als ondernemer bijvoorbeeld uw inkoopmanager betrekken. Daarnaast is het verstandig uw energieverbruik tegen het licht te houden. Energie vergelijken loont dus ook voor de Nederlandse ondernemer, wellicht zelfs nog meer dan voor de particulier. Een ondernemer in het MKB is al snel een aanzienlijk deel van zijn of haar bedrijfskosten kwijt aan energie. Wellicht kunt u deze kosten sterk naar beneden brengen zonder aan kwaliteit op uw energievoorziening in te boeten. 

Groene energie

Tegenwoordig wordt er steeds meer groene energie opgewekt. Als consument merkt u het verschil tussen de zogeheten ‘grijze’ en ‘groene’ stroom niet, maar wellicht hecht u er waarde aan dat uw energie wordt opgewekt zonder dat het milieu hieronder lijdt. Dan kunt u ook uw energie vergelijken op herkomst. Wordt uw stroom opgewekt in een kolencentrale of via windmolens? Daarnaast heeft de consument steeds meer mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Denk daarbij aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak of het aankopen van een windmolen. Het is ook mogelijk om windmolenparken te financieren of te beleggen in de aanleg van schone energie. Dat zal de prijs van uw energierekening niet direct positief beïnvloeden. Hiervoor kunt u het beste energie vergelijken op de hierboven beschreven wijze. Omdat consumenten het steeds belangrijker vinden waar hun energie vandaan komt is het tegenwoordig ook mogelijk om hierop te vergelijken. Energie vergelijken gaat dus niet alleen om de kosten maar ook om de impact op het milieu. Zo bent u zowel op de korte termijn financieel beter uit, als op lange termijn wat betreft het klimaat. Voor meer informatie over groene energie kunt u terecht bij uw energieaanbieder.

Reageren is niet mogelijk