Hoe werkt tampondruk?

VK print bedrukt alles wat niet door een gewone drukpers past. Ongeacht de vorm, het materiaal, de grootte of de oplage. Ben jij leverancier van relatiegeschenken, fabrikant van spuitgietproducten, leverancier van bedrijfskleding of retailer? Dan gaan ze bij VKprint.nl graag de uitdaging aan en willlen zij dit maar al te graag voor je bedrukken! Met de modernste machines en een team van vakkundige medewerkers maken zij mogelijk wat jij, als klant, voor ogen heeft. Op eigenzinnige wijze, snel, flexibel en maar natuurlijk altijd scherp geprijsd. Of het nu gaat om tien linnen tasjes in een dezelfde soort kleur of om tienduizend fullcolour notitieboekjesl VK print bedrukt het snel, goed en precies zoals jij dat wil hebben!

Wat is tampondruk en hoe werkt dit?

Middels tampondruk kan bijna elke ondergrond en vorm bedrukt worden. Dat betekent echter niet dat tampondruk ook altijd het beste eindresultaat geeft. Soms kan verbeter gekozen worden voor een andere techniek, hier kunt u natuurlijk over praten met de medewerker van VK print. Tampondruk kan op een groot deel worden toegepast, doordat deze drukmethode zo snel en redelijk goedkoop kan worden toegepast, is het een van de meer populaire druktechnieken. 

Voordat de tampondrukmachine zijn gang kan gaan, moet er eest wat voorbereidend werk gedaan worden. Het door jouw gewenste logo gaat eerst langs de grafische afdeling. Hier wordt het logo voorzien van PMS kleurnummers, dit zijn unieke internationale kleurnummers. Door het gebruik van PMS kleurcodes weet je zeker dat je huisstijl altijd en overal hetzelfde is. 

Vervolgens, als je tevreden bent, maakt de grafische afdeling een transparante film. In de tussentijd mengen de drukkers de inkten volgens een speciaal recept.  Doormiddel van het belichten van een cliché, wordt het ontwerp op film leesbaar gemaakt in het cliché. Vervolges wordt er een rakel met inkt overheen geplaatst waardoor het cliché gevuld wordt met inkt. De tampon, een siliconen drukkussen, wordt op het cliché eerst en neemt zo de inkt op. De tampon is nu gereed om het door jou gekozen relatiegeschenk te bedrukken. 

Bestaat je logo uit meerdere kleuren? Geen punt! Er zal dan per kleur een nieuw cliché gemaakt moeten worden en bovenstaande handelingen moeten zich per kleur herhalen. Het is dan logisch dat een logo met meerdere kleuren vaak duurder is om te drukken dan een logo met maar een kleur. 

De voor- en nadelen die gebonden zijn aan tampondruk

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen. Elk product heeft het. 

Enkele voorbeelden van de voordelen van tampondruk zijn:

  • Deze techniek is niet gebonden aan de vorm van een artikel, vanwege de elasticiteit van de stempel is het in staat om artikelen in allerlei vormen te bedrukken 
  • Deze techniek is relatief goedkoop
  • Ook kan de huisstijl van een bedrijf vaak tot in detail benaderd worden 

Echter kleven er vanzelfsprekend ook nadelen aan voor de keuze van tampondruk. 

  • Deze drukmethode is alleen geschikt voor kleine oppervlaktes, zoals pennen en aanstekers, voor grotere oppervlaktes wordt de overstap naar zeefdruk aangeraden
  • Tampondruk is ook alleen voordelig bij grote aantallen, dit komt door de hoge opstartkosten van de machines
  • Ten slotte is tampondruk minder geschikt op een zwarte achtergrond, door de dunne inktlaag kan het voorkomen dat de inkt niet goed dekt

Reageren is niet mogelijk