Hoe ik begon bij de Rijschool in Nijmegen

Het voelt nog als de dag van gister, mijn eerste rijles bij Rijschool Nijmegen, geboekt via rijschoolcreatief.nl. Ik stond te bibberen (het was winter) en het voelde alsof ik wel door de grond kon zakken, zo gespannen was ik. Dat dat achteraf nergens voor nodig bleek weet ik nu. Rijschool Nijmegen heeft niet alleen aan mij verwachtingen voldaan, maar heeft deze ook weten te overtreffen. Ik had namelijk de eerste tien lessen zoveel rijangst dat we regelmatig langs de weg moesten stoppen om ademhalingsoefeningen te doen. Doordat ik meerdere rijscholen voor Rijschool Nijmegen had uitgeprobeerd was mijn vertrouw in een rijschool niet meer zo groot. Wat zou er veranderen? Zou er eindelijk iemand zijn die wel begreep hoe ik me voelde in de auto? Het heeft in ieder geval zeker meer dan drie jaren gekost om uiteindelijk mijn rijbewijs in handen te krijgen.

Wat maakt deze Rijschool in Nijmegen zo anders?

Wat veel om me heen werd gezegd was dat ik me niet moest aanstellen, dat er niets aan de hand was. De mensen om mij heen, waaronder de vorige rijscholen, probeerden me telkens te sussen. Maar dit is geen manier die werkt. Dit is een manier waardoor je je nog rotter voelt dan je je al voelde. Je voelt je immers al klein en je weet dat er eigenlijk niks aan de hand is, toch voelt het zo. En gevoel kun je nu eenmaal niet zo snel veranderen of uitzetten – zoals sommigen beweren. Na de eerste tien lessen die ik volgde bij de Rijschool in Nijmegen merkte ik dat ik weer meer vertrouwen kreeg in mezelf. Doordat we rustig opbouwden en de druk om te presteren minder werd ging het rijden vanzelf beter. Dat ik nog steeds boven het gemiddelde zit van het gemiddelde aantal lessen dat iemand neemt, vind ik niet langer een probleem. Kortom zijn de volgende drie punten van belang als het gaat om begeleiding:
  • Het is van belang dat de persoon die naast jou zit zich in kan leven in jou.
  • Toon begrip en dwing geen handelingen af.
  • Blijf positief en relativeer, maar niet teveel: dat demotiveert ook.

Begeleiding bij rijlessen onderschat

De begeleiding die men krijgt bij rijlessen is lang niet altijd even goed als je zou verwachten. Vaak krijgen mensen het gevoel dat ze niet worden begrepen. Ik ben hier helaas ook een van geweest. Ik ben hier over na gaan denken toen ik mijn rijbewijs via Rijschool Nijmegen had gehaald. Lange tijd was ik zo blij niet meer geweest. Ik kon het dus toch, en zij hebben mij dit laten geloven. Rijles is meer dan rijden in de auto. Het is minstens zo belangrijk dat je een band hebt met de rijinstructeur of rijinstructrice en dat deze zich ook kan inleven in jou en jouw eventuele angsten. Doordat elke overwinning wordt besproken ga je uiteindelijk geloven in je eigen kunnen. Dat is nou net datgene wat iemand nodig heeft die de weg niet op durft. Een van de vervelendste ervaringen die ik had was dat ik werd uitgelachen tijdens het inparkeren. Daardoor kon ik wel door de grond zakken. Gelukkig is dit nooit gebeurd bij deze Rijschool in Nijmegen, Rijschool Creatief, en kan ik deze van harte aanbevelen. Ook in het geval van extreme angsten.

Reageren is niet mogelijk