Hoe belangrijk is een oefentoets?

Op veel scholen wordt te weinig aandacht besteed aan het maken van een oefentoets. Het is ontzettend belangrijk om deze toets te maken om te kijken hoeveel van de stof je al beheerst. Via oefentoets kun je een aantal soorten oefentoetsen maken. Het is handig dat er online kan worden geoefend, dit verlaagt de drempel en men zal in het algemeen vaker een oefentoets gaan maken. Er zijn naast de oefentoets nog veel meer verbeteringen mogelijk in het onderwijs, welke dat zoal zijn en of deze eigenlijk wel haalbaar zijn komt eerst aan de orde. Na deze verbeteringen te hebben besproken komt het effect van een echte toets met en zonder een gemaakte oefentoets vooraf aan bod. Zit daar daadwerkelijk zo’n groot verschil in? 

Verbeteringen in het onderwijs, (on)haalbaar? 

We horen het vaak, de bezuinigingen. Allemaal worden we er regelmatig ziek van, dan moet dat weer anders, dan is het niet goed genoeg meer. Maar scholen moeten ook meebewegen met de moderne tijd. De tijd verandert en de mens lijkt wel net zo veranderlijk als het weer. Daarom is het nodig dat er veranderingen in het onderwijs plaatsvinden. Op welk gebied zoal?

  • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling: minder in hokjes plaatsen
  • Minder social media in de klas, mobiels en tablets weg
  • Meer aandacht voor buitenspelen 

Naast dat kinderen veel achter de boeken moeten zitten, wordt ze ook een tablet in de handen gedrukt. Het is bewezen dat deze manier van scholing niet effici├źnt is en al helemaal niet bevorderlijk werkt voor de concentratie. Het is daarom nodig om kinderen meer buiten te laten spelen, dit zorgt ervoor dat zij zich daarna beter kunnen concentreren op de stof die in de boeken staat voorgeschreven. Het is daarnaast ook nog eens zo dat alleen theorie leren niet meer voldoende is. Het is het allerbeste om de theorie gelijk in de praktijk te brengen. Buitenspelen kan daarom ruim worden ge├»nterpreteerd, dit betekent in deze context dus ook praktijkervaring opdoen. Want al doende leert men, niet louter en alleen door de stof uit de boeken eindeloos te herhalen en te lezen. Want op een gegeven moment zijn onze hersenen moe en toe aan beweging. Ook het doen van praktische oefeningen kan worden gezien als oefening op een echt examen. Alleen maar voordelen dus! 

Het effect van de oefentoets

Het effect van deze toets is groot, dat blijkt wel uit een aantal onderzoeken die zijn gedaan. Vooraf oefenen heeft in ieder geval geholpen bij groep 8, die een moeilijke en spannende CITO te wachten stond. Zij moesten een paar weken lang oefenen en scoorden gemiddeld beter dan de leerlingen uit de groep 8, die in het andere deel van de basisschool was gevestigd. Deze laatste groep had slechts een keer een toets gekregen om mee te oefenen. Het verschil was ongeveer 5 tot 10 punten, dat is aanzienlijk. Het is daarom van belang om altijd te oefenen, of dit nou voor een cursus is, een examen in de theorie (auto), een echt tentamen of een toets die het werk je voorschotelt.  

Reageren is niet mogelijk