Esta

Wil jij naar Amerika reizen? Dan moet je in veel gevallen een esta aanvragen. Dit is een elektronisch reisdocument dat aangevraagd kan worden door mensen uit landen die aangesloten zijn bij het Visa Waiver Program. Nederland is daarbij aangesloten en dat betekent dat je dus niet een visum aan hoeft te vragen om de Verenigde Staten te kunnen bezoeken, maar dat je met dit genoemde document kunt volstaan. Esta is een afkorting en het betekent:

  • Electronic
  • System
  • for Travel
  • Authentication

Heb je dit niet aangevraagd, dan zal het een stuk lastiger zo niet onmogelijk zijn om het land te bezoeken. Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat je niet automatisch langs de douane komt omdat je over dit document beschikt. Je zult bij de grens altijd nog gecontroleerd worden en daar kan je alsnog de toegang ontzegd worden. Het maakt hierbij niet uit of je via land, bijvoorbeeld via Mexico, via de lucht of over het water de grens over wilt steken. Het is dus echt aan te raden om vooraf een esta aanvraag te doen, maar het geeft je dus geen definitieve garanties!

Wanneer esta aanvragen?

Wanneer moet je nu een esta aanvragen? Dit is een vraag die twee dingen kan betekenen. In de eerste plaats is het een vraag naar tijd, hoe lang van tevoren moet je de aanvraag nu doen? Het is aan te raden om dit ongeveer een maand voordat je gaat reizen te doen. Het kan soms even duren voor je gegevens gecontroleerd zijn en je wilt natuurlijk niet dat je aanvraag last minute of te laat behandeld wordt. De uiterlijke termijn is 72 uur voordat je vertrekt, maar wacht je zo lang, dan loop je dus wel een groot risico op het te laat ontvangen van het document. De tweede betekenis van de vraag waar we mee begonnen is: op welke momenten moet je nu een esta aanvragen, bij wat voor soort reizen? Je dient een aanvraag te doen op het moment dat je als toerist naar het land gaat of wanneer je er naar toe gaat voor zaken. Belangrijk om te onthouden is dat ook een tussenstop met het vliegtuig in Amerika gezien wordt als het bezoeken van het land, ook dan moet je dus een aanvraag hebben gedaan. Ook als je dus vanuit Nederland naar Mexico vliegt, met een tussenlanding in de Verenigde Staten, die je een esta aanvraag te hebben gedaan.

Geldigheid

Moet je nu iedere keer opnieuw een esta aanvragen? Nee, dit hoeft niet. Dit elektronische reisdocument is altijd twee jaar geldig, tenzij jouw paspoort eerder verloopt, aangezien het aan jouw paspoort gekoppeld is. Het is ook belangrijk om te weten dat je onbeperkt heen en weer kunt reizen, er zit niet een maximaal aantal bezoeken vast aan de aanvraag. Wat wel zo is, is dat je niet langer dan negentig dagen aaneengesloten mag blijven. Ben je van plan om langer dan negentig dagen te blijven, dan heb je een ander reisdocument nodig. Voor je esta is het bovendien zo dat een uitstapje naar Canada of Mexico niet geldt als het onderbreken van jouw reisduur. Je kunt dus niet na negenentachtig dagen even de grens van deze buurlanden oversteken en vervolgens weer terugkeren naar Amerika. Dit is echt belangrijk om in de gaten te houden! Wil jij meer weten hierover, dan moet je eens een kijkje nemen op de website van Esta aanvragen voor Amerika, te vinden op esta-aanvragen.com. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt en ook kun je hier meteen je aanvraag invullen!

Reageren is niet mogelijk