Bmi uitrekenen

bmi-uitrekenen - bmi uitrekenenOp de weegschaal gaan staan en aan de hand van het getal wat deze aangeeft beoordelen of je te zwaar bent of niet, dat is natuurlijk geen goede methode. Als je echt wilt weten of je zou moeten afvallen of juist wat aankomen, is je bmi uitrekenen een betere optie. Wat is nu het punt? Het punt is dat jouw gewicht alleen natuurlijk niets zegt over of je te dun of te dik bent. Om echt een goede conclusie te kunnen trekken, is het nodig dat je jouw zwaarte relateert aan jouw lengte. Als je kiest voor je bmi uitrekenen, is dat dus precies wat je aan het doen bent. Natuurlijk is dit niet de enige manier om te achterhalen of jij te veel of juist te weinig kilo’s hebt en of je nog een gezonde vetlaag hebt. Dit kun je ook te weten komen door een huidplooimeting te laten doen of je vetpercentage te laten meten door een elektrodiagnose. Ook op die manieren is te achterhalen of jij overgewicht hebt, gezond bent of juist eigenlijk iets aan zou moeten komen. Omdat jouw gewicht best belangrijk is voor de gezondheid van de rest van je lichaam, is je bmi uitrekenen of je vetpercentage achterhalen dus zeker geen verkeerd idee.

Zelf je bmi uitrekenen

Wat is nu het voordeel van bmi uitrekenen ten opzichte van de elektrodiagnose of de huidplooimeting? Het grote pluspunt is natuurlijk dat je de laatste twee niet zomaar zelf even kunt doen. Jij beschikt immers thuis niet over de juiste apparatuur voor deze twee methoden. Als je op deze manier wilt achterhalen of jij goed op gewicht bent, dan zul je echt naar een arts of een diĆ«tist moeten gaan, die kunnen dat wel voor je opmeten. Je bmi uitrekenen kun je echter helemaal zelf doen door gebruik te maken van een eenvoudige formule. Bmi staat voor Body Mass Index en je berekent zoals gezegd hoe jouw kilo’s zich verhouden tot de lengte van jouw lijf. Nadeel van deze berekening is dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen vet en bijvoorbeeld vocht en spieren. Mensen die veel vocht vasthouden of die heel gespierd zijn, zullen op een zelfde bmi uit kunnen komen als iemand die wat aan de zware kant is. Dat is dan weer een nadeel hiervan. Maar over het algemeen kun je door je bmi uitrekenen toch heel goed een indruk krijgen van hoe jij er fysiek voorstaat.

Hoe gaat de berekening?

Hoe kun jij nu je bmi uitrekenen? Dat doe je door je gewicht te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar eigenlijk valt de berekening heel erg mee. Wil je dit toch niet liever zelf doen, dan kun je het ook door je computer uit laten rekenen via een website die hiervoor speciaal in de lucht is, namelijk Bmi-uitrekenen.com. Je vult daar je geslacht, je lengte en je gewicht in en vervolgens gaat de computer jouw bmi uitrekenen. Je krijgt dan een getal en daarmee kun kijken of jouw lichaamsgewicht gezond is of niet. De uitkomst is onder te verdelen in verschillende categorieƫn:

  • lager dan 18,5: ondergewicht
  • 18,5 tot 25: gezond
  • 25 tot 30: overgewicht
  • 30 tot 40: obesitas
  • hoger dan 40: morbide obesitas

Komt jouw uitkomst niet tussen de 18,5 en 25 uit, maar is deze hoger of lager, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts. Het kan dan nodig zijn dat je aan je lichaamsgewicht gaat werken. Wil jij weten of dit bij jou nodig is? Ga dan naar de site en laat je bmi uitrekenen!

Reageren is niet mogelijk