Zwangerschap

Zwangerschap begint met een bevruchting. De bevruchte eicel zit in de baarmoeder en groeit daar erg snel. De eerste acht weken spreek je van een embryo, daarna van een foetus. De zwangerschap duurt 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Hoe weet je dat je zwanger bent.

Het eerste teken van zwangerschap is dat je niet meer ongesteld wordt. Maar dat hoeft nog steeds niet te betekenen dat je ook echt zwanger bent. Je kunt ook gewoon een onregelmatige menstruatie hebben. Het kan trouwens ook zo zijn dat je gewoon ongesteld blijft terwijl je zwanger bent, maar dat komt niet vaak voor.
Andere tekenen van zwanger schap zijn; misselijkheid vooral ’s ochtends, overgeven, het gevoeliger en dikker worden van de borsten, vermoeidheid en vaker plassen.

Zwangerschapstest

Als je deze symptomen herkent kun je het beste een zwangerschapstest gaan doen.
De test herkent een bepaald hormoon in je lichaam die je alleen hebt als je zwanger bent.
Je moet wachten met testen tot de dag dat je ongesteld had moeten worden en je het niet bent geworden. Hoe later je de test doet hoe betrouwbaarder. Doe je de test te vroeg kan het zijn dat het hormoon nog niet in je lichaam aanwezig is. Een zwangerschapstest is voor 99,9 % betrouwbaar. Vertrouw je het niet kun je een afspraak maken en langs gaan bij je huisarts.

Hoe gaat het verder?

Als je 8 tot 10 weken zwanger bent, bel je een verloskundige voor een afspraak. Meestal duurt het een paar weken voordat je daar terecht kunt. Via de huisarts kun je aan een adres komen. Bij het eerste onderzoek kun je vaak al het hartje van je kind horen, via een apparaat dat de geluiden in je buik versterkt. De verloskundige rekent uit wanneer je de bevalling kunt verwachten. De zwangerschap duurt 40 weken, dat is 9 maanden. Als er twijfel is over de tijd dat je al zwanger bent, wordt er een echo gemaakt.