HIV

HIV is een virus dat door seksueel contact wordt overgedragen. Het is een uiterst gevaarlijke geslachtsziekte, omdat het tot AIDS kan leiden. HIV is een afkorting van het Humane Immunodeficiëntie Virus. Besmet zijn met hiv is niet hetzelfde als Aids hebben. Het kan nadat je het hebt opgelopen namelijk jaren duren voor je echt ziek wordt. De helft van de mensen merk hier niets van daarom is het gevaarlijk. Je kunt het doorgeven zonder dat je het zelf weet. Als je besmet bent met HIV kun je sneller infecties en ziektes oplopen.

Hoe herken je hiv?

  • Je kunt je vermoeid en zwak voelen
  • Hoge koorts die langer dan drie dagen duurt.
  • Je kunt gewichtsverlies krijgen terwijl je normaal door blijft eten.
  • In de nacht kun je meer zweten als normaal.

Hoe raak je besmet

Het virus wordt overgedragen door onveilig seksueel contact. HIV kan daarnaast worden overgebracht worden via bloed-bloed contact. Zorg bijvoorbeeld dat als je een tatoeage laat zetten het met een schonen naald gebeurt. Ben je drugsverslaafd gebruik dan nooit een naald van iemand anders. Wees ook extra voorzichtig als je in landen op vakantie gaat waar er veel aids en Hiv is.

Wanneer heb je Aids?

AIDS is een ziekte van het afweersysteem. Een AIDS-patiënt is gevoelig voor allerlei infecties en bepaalde soorten kanker, die gewoonlijk niet optreden bij iemand die gezond is. AIDS wordt veroorzaakt door een virus, dat bekend staat als HIV. Tenminste 50% van de mensen met HIV krijgt uiteindelijk AIDS. Er zijn nog geen medicijnen om deze virusinfectie voor altijd te genezen, wel om de gevolgen ervan te vertragen.

Wat zijn de gevolgen van Aids?

Als iemand besmet is met het HIV virus raakt het afweersysteem verzwakt en wordt de persoon vatbaar voor allerlei ziektes, waar iemand die gezond is meestal geen last van heeft. Iemand met Aids kan een normaal leven leiden. Maar moet voorzichtig omgaan met seksuele contacten. Als je zonder condoom met iemand naar ben gaat die het Hiv of Aids virus heeft heb je grote kans dat jij dit ook hebt.