Ruzie in de klas. Wat nu? Het beste is natuurlijk als dit gewoon opgelost kan worden. Maar wat als je ruzie met een leraart hebt? Ook dat kan met een normale manier worden opgelost Want je wilt natuurlijk niet dat je cijfer hierdoor omlaag gaat.

Ruzie

Het kan iedereen overkomen, maar de één gaat er anders mee om dan een ander. Ruzies zijn nooit prettig. Je kan hierdoor gedemotiveerd of geïrriteerd raken. Hoe kan je ruzies in de klas het beste aanpakken? En hoe kun je ze het allerbeste voorkomen?

Een ruzie kan om verschillende redenen ontstaan. Je kan het niet eens zijn met je cijfer dat je hebt gekregen. Je voelt dat je niet gelijk behandeld wordt, dat je benadeeld wordt. Misschien kan je niet zo goed tegen commentaar. Of ben je snel op je teentjes getrapt. Je wordt vaak onterecht de klas uit gestuurd en je denkt dat de leraar of lerares je daarom lage cijfers geeft.

Als je ruzie met je leraar hebt, dan heb je misschien geen zin om naar zijn les te gaan. Maar dan mis je heel veel informatie en loop je al snel achter. Dit wil je natuurlijk niet. Er moet dus een oplossing komen. Als een leraar niet voor een oplossing zorgt, dan moet jij ervoor zorgen, want het gaat om jouw eigen toekomst.

Oplossing

Om een ruzie op te lossen kun je de volgende stappen nemen. Kijk als eerst wat het probleem is. Ben jij fout of ligt het bij je leraar? Probeer om eerst met je leraar te praten. Mocht dat niet helpen, stap dan naar je mentor toe. Het kan ook zo zijn dat je met je mentor problemen hebt. Ga dan naar een decaan. Met een derde persoon erbij kan een ruzie vaak opgelost worden.