Als iemand bovennatuurlijke krachten bezit, word dit gezien als magie. Deze persoon is in de ogen van anderen heel machtig. Magiërs worden daarom soms ook tovenaars genoemd. Wat is magie en wat kan je daar allemaal mee?

Een magiër gebruikt energie. Daarmee kan hij of zij iemand bijvoorbeeld beter maken. De een gaat naar een magiër omdat hij ziek is en beter wil worden, de ander om snel te kunnen trouwen, of om Het Boze ogen van mensen af te halen.

Het Boze oog

Daarmee wordt bedoeld dat andere mensen op een slechte manier naar je kijken, en je vaak met jaloezie aangapen. Ze vinden dat je een mooi meisje of jongen bent. Dat je er erg leuk uitziet omdat je altijd leuke kleding draagt en mooie spullen hebt. Ze kijken jou dan bewust of onbewust met veel jaloezie aan. Sommige mensen geloven dat je hierdoor ziek kunt worden, ongeluk in je leven kunt krijgen, of je heel slap kan gaan voelen.

Vooral mensen in Islamitische landen geloven erin omdat er een vers in de Koran staat om het kwaad (dat is het Boze oog) te verdrijven.

In de islamitische landen zoals Turkije, Marokko en Tunesië worden souvenirs verkocht waarvan wordt geloofd dat die het Boze Oog tegen kunnen houden. Er zijn armbandjes, kettinkjes, oorbellen of boekenleggers. De souvenirs zijn blauw met een ronde stip in het midden, dat een oog moet voorstellen.

Voodoo

Voodoo komt uit Afrika en is ooit door de slaven naar andere landen meegenomen. Voodoo wordt gezien als iets kwaadaardigs. Voodoo kan worden gebruikt om twee geliefden uit elkaar te drijven of om ze juist bij elkaar te brengen. Om kwaad te doen of om iemand te helpen met zijn of haar problemen in dit leven. Voodoo wordt meestal voor de verkeerde dingen gebruikt bijvoorbeeld om iemand kwaad te doen.

Bijgeloof

Magie, voodoo en het Boze oog wordt ook wel gezien als bijgeloof van een geloof. Dit betekent dat het eigenlijk niets met je geloof te maken heeft. Omdat anderen en jij zelf er zo erg in geloven, zie je dit als een stukje van je geloof. In Nederland is ook bijgeloof. Zoals niet onder een ladder door lopen, anders krijg je ongeluk. Geen spiegel kapot maken want dan heb je zeven jaar achter elkaar ongeluk.