Als jongen kom je ongeveer vanaf je viertiende jaar in een overgangsfase van jongen naar volwassen man. Dit houdt in dat je baardgroei en schaamhaar krijgt, en je stem verandert. Je penis en je ballen gaan groeien. Je kunt puistjes krijgen en je hebt wel eens een natte droom.

Baardgroei en schaamhaar

Bij de meeste jongens begint schaamhaar al op jonge leeftijd te groeien rond de balzak en de penis. Ook onder je oksels begint haar te groeien. En bij sommige jongens groeit er ook haar op de buik, borst en schouders. Iets later begint de baard te groeien. Bij de een groeit de baard sneller dan bij de ander. Sommige jongens krijgen baardgroei voor hun 18e, en anderen hebben nog geen volgroeide baard na hun 20e. Dit verschilt dus enorm per persoon.

Wat ook verandert, is je penis en balzak, deze gaan groeien. In je penis zit een zwellichaam, dat is een sponsachtig weefsel met kleine adertjes. De penis wordt groter en kan stijf worden zodra het sponsachtige weefsel met kleine adertjes zich gaan vullen met bloed.

Stemverandering

Ook je stem gaat veranderen, hij wordt zwaarder en lager. Je krijgt een baard in de keel, zoals dat ook wel word genoemd. Dat je stem zwaarder wordt gebeurd in fasen. Eerst loop je lange tijd rond met een schorre keel. Je kunt ook herkennen of je stem zwaarder aan het worden is als je stem af en toe hapert.

Natte droom

Een natte droom kan je krijgen doordat je een spannende droom hebt gehad. Er komt dan in je slaap sperma uit je penis. Dit wordt ook wel zaadlozing genoemd. Sperma is vocht dat witachtig en doorschijnend is, en een beetje plakkerig aanvoelt.

Puistjes

Puistjes krijg je vaak in de pubertijd, tijdens je overgangsfase van jongen naar man. Puistjes ontstaan door hormonale veranderingen. Dit betekent dat je lichaam aan het veranderen is, waardoor de talgklieren groter worden en actiever zijn. Talgklieren kunnen je huid verstoppen waardoor je puistjes krijgt. Je kunt verschillende vormen puistje krijgen. Puistjes met witte puntjes of met zwarte puntjes. Dit zijn mee- eters. Je kunt ook puistjes in de vorm van ontstekingen krijgen. Dit zijn grote harde bulten op je gezicht die je niet kan uitknijpen en enorm zeer doen kunnen doen.