Iedereen kan wel eens gepest worden. Dit is niet leuk en kan vaak bedreigend bij je overkomen. Sommigen durven er wat van te zeggen, maar velen voelen zich machteloos. Wat is pesten, wat doet het met je en hoe kan je dit tegenhouden?

Jongeren beginnen met pesten om verschillende redenen. Vaak om macht te willen hebben of om indruk te willen maken op anderen. Ze zien pesten als een spelletje. Anderen moeten erom lachen waardoor de pestkoppen vaak verder gaan. Pesten kan heel bedreigend overkomen. Je wordt door een groep vernederd doordat ze bijvoorbeeld zeggen dat je vies ruikt. Je wordt uitgescholden, gekleineerd en soms ook geslagen. De pestkoppen weten gauw anderen kinderen over te halen om niet met jou om te gaan. Je mag nooit ergens aan mee mag doen en op geen enkel feestje word je uitgenodigd. Ze sluiten je buiten. Pesten kan ook via internet plaatsvinden.

Pestkoppen

Vaak heb je één pestkop en andere kinderen doen met deze pestkop mee. Zij zijn de meelopers. Je kunt elke dag opnieuw gepest worden. Als er niet tijdig wordt ingegrepen kan dit soms maanden achter elkaar gebeuren of zelfs jaren.

Waarom wordt jij gepest?

Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Je komt uit een ander land en ziet er anders uit dan jouw klasgenoten.
  • Jij bent kleiner of juist groter dan de rest.
  • Je kunt andere hobby’s hebben.
  • Jij kunt beter zijn in het maken van huiswerk.
  • Jij andere kleding draagt
  • Jij puistjes hebt
  • Jij stottert

Dit mag natuurlijk nooit een reden zijn om jou te pesten. Jij moet daarom ook nooit denken dat het aan jou ligt en dat jij je anders moet gedragen of andere dingen moet gaan doen. Pestkoppen willen machtig lijken omdat zij zelf vaak onzeker zijn. Ze denken dat zij sterk zijn als ze anderen pesten. Pestkoppen testen je daarom eerst uit. Zodra ze merken dat je niet voor jezelf durft op te komen, zullen zij je steeds vaker gaan pesten.

Hoe voel jij je hierdoor?

Je gaat je steeds ongemakkelijker voelen waardoor je angstig reageert en soms kan huilen, omdat ze maar blijven pesten. Je durft jezelf niet te verdedigen en voelt je onzeker en machteloos tegenover de pestkoppen. Je bent bang om wat terug te zeggen. Je gaat je eenzaam voelen omdat je dankzij de pestkoppen weinig of geen vrienden hebt. Je hebt geen vaste groep en het kan zijn dat je nergens bij hoort.