Ik ben dader

Niemand is perfect en iedereen maakt zich wel eens schuldig aan iets. Waaraan en waardoor is voor iedereen verschillend.

Dader

Een dader is iemand die zich schuldig maakt of heeft gemaakt aan bijvoorbeeld huiselijk geweld, aanranding of verkrachting, Een dader doet iets tegen de wil van een ander. Dit kan op een kwaadaardige manier zijn maar ook op een onopvallende manier. Stelen, aan een meisje zitten die dat liever niet wil, iemand slaan of uitschelden zijn allemaal vormen waar jij je als dader schuldig aan kan maken.

De dader doet iemand meestal bewust kwaad, pijn of verdriet. Sommige daders hebben het helemaal niet door dat zij iemand zoveel pijn doen. Ze weten niet dat hun slachtoffers er een heel nare ervaring aan over houdt die ze niet makkelijk vergeten.

Waardoor ben je een dader?

Bijvoorbeeld als je iemand een klap hebt gegeven, in elkaar hebt geslagen Of als je iemand pest, geestelijk mishandelt aanrandt of verkracht. Zodra jij iemand expres kwaad doet, dan ben je een dader.

Wat doet het met de slachtoffers?

Pesten, huiselijk geweld, aanranding, verkrachting, het is voor de slachtoffers een heel traumatische ervaring. Vaak komen zij hier niet meer bovenop. Zij zijn bang, durven anderen niet gauw meer te vertrouwen, zijn onzeker, voelen zich vies. Ze hebben geen zelfvertrouwen meer, durven niet meer naar buiten, en in sommige gevallen denken zij er zelfs over na om zelfmoord te plegen.