Boosheid is een gevoel dat je krijgt als iemand je dwars zit of je tegenwerkt. Iets gaat niet zoals jij wil dat het gaat. Je kunt je boosheid op verschillende manieren uiten. Je kan bijvoorbeeld heel boos kijken, dan verandert je gezichtsuitdrukking. Je kunt schreeuwen, slaan en schoppen.

Hoe ontstaat boosheid?

Je kunt bijvoorbeeld boos worden op je broertje omdat hij niet naar je luistert. Je kunt boos worden op je klasgenoot, omdat hij of zij opmerkingen maakt die jij niet leuk vindt. Je kunt boos worden op je ouders omdat zij steeds zeggen dat je je kamer moet opruimen. Hierdoor ontstaat er irritatie, je bent snel prikkelbaar en soms ben je misschien wel agressief. Door de ander aan te vallen, tegen die ander te schelden of hem te slaan.

Soms kan je ook moeite hebben om je boosheid te uiten. Dan “slik” je alles dat tegen jou wordt gezegd en gedaan. Je toont dit niet naar buiten en houdt het in je. Totdat er iets gebeurt en dan ontplof je. Dit gebeurt als je alles accepteert en niks terug zegt of niet laat zien dat jij die dingen die worden gedaan, niet leuk vindt. Dan komt er een moment dat je niks meer kunt hebben en alles eruit gooit.

Tonen van emotie is goed. Dus laat anderen merken dat je iets niet leuk vindt of niet wilt dat het wordt gedaan. Zo kunnen anderen zien hoe jij je voelt en kunnen zij rekening houden met jouw gevoelens. Als anderen zien dat jij boos wordt over iets dat zij zeggen of doen, dan kunnen ze de volgende keer rekening mee houden en het niet meer doen.

Het niet tonen van emotie kan ervoor zorgen dat je agressief wordt. Je laat je woede zien op andere manieren. Je gaat bijvoorbeeld de confrontatie met diegene aan en je scheldt en slaat terug. Dit kan soms leiden tot grote vechtpartijen en grote ruzies.
Boosheid is normaal. Pas wanneer je constant uiting geeft aan je boosheid of je merkt dat je steeds boos bent op alles en iedereen, heb je hulp nodig.