Verstoten worden houdt in dat jouw familie niks meer met jou te maken wil hebben en niet meer tegen je praat. Je kunt bijvoorbeeld uit je familie worden verstoten doordat jij je niet hebt gehouden aan de normen en waarden binnen het gezin of je cultuur. Dit kan je heel verdrietig en radeloos maken.

Bijvoorbeeld; jij bent zelf van Marokkaanse afkomt en hebt verkering met een niet Marokkaanse jongen. Jullie houden heel veel van elkaar, het gevoel is zo sterk dat jullie de rest van je leven bij elkaar willen zijn. Het moeilijkste is nu om dit aan je ouders te vertellen. Je hebt alle moed bij elkaar geraapt en het hen verteld. Maar ze accepteren dit absoluut niet en verbieden jou om verder met hem om te gaan. Jij besluit uiteindelijk voor hem te kiezen. Je houdt natuurlijk ook heel veel van je familie maar je probeert voor jezelf toch de beste keuze te maken.
Hierdoor word je dan misschien verstoten door je eigen familie. Ze willen niets meer van jou weten.

Je wordt dus verstoten door je familie omdat je iets hebt gedaan of voor iets kiest wat niet geaccepteerd wordt door jouw familie. Stel dat je zwanger raakt. Jouw familie vindt dat je een abortus moet plegen maar jij wilt het kind graag houden. Door dit meningsverschil vindt je familie dat je er dan maar alleen voor moet staan en dat je zelf voor het kind moet zorgen. Op dat moment verstoten zij jou door aan te geven niets met jou en je kind te maken willen hebben

Doordat je familie jou verstoot ben je misschien genoodzaakt om weg te lopen van huis. Contact opnemen met je familie kun je niet of nauwelijks.

Zodra jij verstoten wordt door je familie, sta je er alleen voor. Je voelt je eenzaam en in de steek gelaten door sommige familieleden op wie jij dacht terug te kunnen vallen. Dit is een erg pijnlijke ervaring. Je raakt erg emotioneel en weet vaak niet wat je moet doen. Je wilt terug naar je familie maar je bent bang voor hun reacties. Tegelijkertijd wil jij je vriend, je kind, je vrijheid etc. ook niet zomaar opgeven.